Paardencoaching

Paardencoaching is een vorm van coaching waarbij een paard als hulpmiddel wordt gebruikt en een beroep wordt gedaan op hun natuurlijke gedrag.  Paarden communiceren met hun houding, gedrag en uitstraling. Wanneer je als individu bij hen in de bak of omheind terrein komt, zullen ze je zien als onderdeel van hun kudde. Omdat paarden vluchtdieren zijn, moeten zij te allentijden kunnen vluchten. Daarom moet elke kuddegenoot gescreend worden in welke mate je al dan niet mee kunt vluchten. Door te snuffelen, hun positie ten opzichte van jou te bepalen, maar ook door bijvoorbeeld te gapen of te rollen geven paarden informatie. De coach zal het gedrag van het paard vertalen naar mogelijke herkenning bij jou. Daarop zal het dier ook weer gaan reageren en kom je vaak tot meer bewustwording over wie je bent.

Meerwaarde voor uw kind

De meerwaarde om als ouder zelf een sessie paardencoaching te volgen,  kan zijn dat je ervaart wat je kind ervaart in het werken met de dieren. Daarnaast kan het zinvolle informatie geven over de manier waarop je zelf in het leven staat en kan het ook bewustwording geven over thema’s die in je eigen leven spelen. Doordat we in het onderwijs en de maatschappij vooral gericht zijn op kennis en cognitie, zijn we steeds minder bewust van onze uitstraling en emotie, omdat we deze bewust of onbewust controleren met ons denken.

Praten met je lichaam

Onze communicatie is vooral verbaal, terwijl uit diverse onderzoeken blijkt dat 80% van onze communicatie non-verbaal plaatsvindt. Paarden, maar ook ezels en honden zijn bij uitstek geschikt om ons te leren wat wij in feite met onze lichaamstaal zeggen en daarnaast zijn dieren zeer geschikt om spanning te laten afvloeien en ons meer in contact te laten komen met ons gevoel en onze behoeften. Ook kunnen deze dieren je innerlijke spanning aanvoelen. Dit kan dus betekenen dat je lichaamstaal en je innerlijk soms niet op één lijn liggen en dat zullen de dieren laten zien.

Paardencoaching vindt plaats naast het paard of de ezel en je hoeft geen ervaring te hebben met paarden.

Hanneke Stam

Jeugdhulpverlener / paardencoach

Pin It on Pinterest