Over Bries
Bries staat voor een frisse wind. Ook voor een uiting van enthousiasme en levenslust bij onder andere paarden en ezels. Soms briesen ze ook om spanning los te laten en lichter verder te gaan. Soms kan het stormen in je leven en zou je willen dat de storm wat minder wordt. Soms is het windstil en zou je juist een frisse wind door je leven willen laten waaien, zodat donkere wolken, patronen en gedachten die last opleveren worden opgefrist of weggeblazen. En er echt zicht komt op wat jou drijft, wat je angsten, belemmeringen en krachten zijn. Bries is ontstaan uit een verlangen om mensen, van nog niet geboren tot heel oud, tot hun recht te laten komen.
Dit ben ik
Ik ben Hanneke Stam, Jeugd- en gezinsprofessional. Ondanks deze functieomschrijving werk ik ook met volwassenen.
Mijn visie en werkwijze ten aanzien van het werken met kinderen/jongeren hun ouders en ook volwassen vindt zijn oorsprong in erkende traumaverwerkings- en hechtingstheorieën (o.a. Bessel van de Kolk, Janina Fisher, Deb Dana ) de polyvagale theorie (Steve Prorges) en op het werk dr. Franz Ruppert en Pat Ogden, Sensorimotor Psychotherapy.
In het samenwerken met mijn paarden maak ik gebruik van het natuurlijke gedrag van paarden, hun streven naar veiligheid en harmonie. Ik ben opgeleid als paardencoach en heb me verder gespecialiseerd in horse/human interaction via Equusoma. Zij staan voor het verbinden van mens en paard op een manier waarop beiden hiervan kunnen profiteren. Dierwelzijn staat daarbij hoog in het vaandel.
In 2008 heb ik de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening afgerond en vanaf toen werkzaam geweest binnen diverse instellingen voor Jeugdzorg voor kinderen met psychiatrische problematiek en ASS. Daarnaast heb ik een aantal modules gevolgd bij het MNRI instituut voor reflexintegratie (o.a. DPRI, Tactile, Trauma en PTSD recovery) en een opleiding tot kindertherapeut (post HBO) afgerond. Sinds oktober 2019 ben ik ook geregistreerd als Theraplay coach. In mijn werk komen vooral hulpvragen rondom hechting, identiteitsontwikkeling en trauma aan de orde.
Vanaf 2018 ben ik mij meer gaan richten op meergenerationeel psychotraumatologie en opgeleid bij opleidingscentrum Interakt Tiel.
Ik heb daar o.a. de volgende trajecten gedaan:
-Breek de Stilte 1, 2, 3, Jaartrainingen 1 en 2, Leertherapie, Individuele Zelfresonantie in individuele setting, Verwonde seksualiteit, gezonde seksualiteit.
Sinds 2020 mag ik mij ook IZR-practioner noemen en heb mijzelf aangesloten bij het IZR Netwerk van Interakt. Om mezelf ook te blijven ontwikkelen volg ik supervisie bij Interakt en maak ik deel uit van intervisienetwerken.
In 2022 heb ik een drie daagse opleiding gevolgd bij Sarah Schlote, grondlegger van Equusoma, ‘Horse-Human trauma recovery for both horse and human clients.
Ervaringsdeskundigheid
Wanneer je hulp zoekt voor jezelf of voor je kind, kan het helpend zijn te weten dat je behandelaar zelf ervaring heeft met de uitdagingen in het leven waar jij voor staat. Ik ben zelf moeder van vier kinderen in de leeftijd van 3 tot 12 jaar. En ook bij ons gaat het leven in een gezin gepaard met uitdagingen. Daarnaast heb ik in mijn tienertijd ook tijd doorgebracht binnen de Jeugd GGZ. Daar heb ik veel geleerd, wat fijn is, wat juist niet helpend is, maar vooral ook dat elke hulpverlener als eerste een mens is met ook een eigen verhaal. Deze staat nooit los van de relatie die een hulpverlener met je aangaat en kan soms juist ook onderdeel zijn van de behandeling. De menselijke kant van hulpverleners is datgene wat voor mij doorslaggevend is geweest in mijn eigen herstel. Én het besef dat het leren verdragen van gebrokenheid die het leven met zich meebrengt al een hele klus is. Herstel kan soms snel gaan, en soms ook jaren duren. Vanuit dit besef ga ik graag met jullie en jou mee in jullie proces.