Lichaamswerk
Goede binding met jezelf en je omgeving kan pas goed tot stand komen als je meer lichaamsbewust bent. Regelmatig komen kinderen in therapie met onbegrepen klachten zoals hoofdpijn, buikpijn of moeite met stoelgang. Veel van deze klachten hangen onder andere samen met het gebrek aan voeling met het eigen lichaam. Lichaamsbewustzijn is in feite jezelf bewust worden wat er in je lijf gebeurt, hoe je je voelt en wat de invloed van de omgeving is op jou. Ons lichaam vertelt ons heel veel, maar we zijn door het westerse denken een beetje verleerd hoe we kunnen luisteren.
Lichaamsbewustzijn heeft veel invloed op ons gedrag. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die erg verlegen zijn. Ze nemen een andere houding aan dan kinderen die assertief zijn. Deze houding is er al, voordat het kind verlegen gedrag laat zien. Vaak worden kinderen op gedrag aangesproken, bijvoorbeeld, ‘doe niet zo druk’, of ‘kom laat eens wat meer van je horen’.
Daarvoor zijn er in het lichaam al allerlei signalen geweest die ervoor zorgen dat een kind doet wat het doet. Door een kind te leren stil te staan bij wat er in het lichaam gebeurd alvorens er reactie komt, is het makkelijker om gedragsverandering tot stand te brengen.
In de therapie wordt door middel van visualisaties, ademhalingsoefeningen en technieken vanuit mindfullness op gebied van spanning en ontspanning, kinderen en jongeren geleerd om hun lijf te voelen, grenzen aan te voelen en te leren deze ook te herkennen en erkennen.