Creativiteit en spel
Spel- en creatieve therapie is een vorm van therapie voor kinderen/jongeren waarbij spel en creativiteit als middel worden gebruikt om kinderen te helpen en te begrijpen.
Spel en creativiteit geven kinderen de ruimte om hun emoties te delen, gevoelens en wensen te uitten en te experimenteren met vormen van gedrag. Ook krijgen kinderen en jongeren de ruimte om nieuwe ervaringen op te doen en daardoor ook nieuwe inzichten kunnen verwerven.
Door middel van spel kunnen met name wat jongere kinderen hun emotionele behoeften uitten, veel meer nog dan door taal. De rol van de therapeut is met name gericht op het volgen van het kind, helpen onder woorden te brengen wat er gebeurd tijdens het spel en helpt het kind ook om ervaringen te verwerken die worden uitgespeeld. De inzet van spel is ook helpend bij kinderen die moeite hebben met samenspelen of met autoriteit.
Op het creatieve vlak, spelen en experimenteren kinderen met allerlei materiaal, zoals verf, klei en tekenspullen. In het onderzoeken krijg je vaak een nieuwe kijk op jezelf, je leert kwaliteiten waarderen. Bij creativiteit komt vaak ook het oordelen vermogen van kinderen/jongeren om de hoek kijken. Wanneer is iets mooi? Wanneer is goed ook goed? Of is goed genoeg ook oké?
Je hoeft helemaal niet creatief te zijn om toch waardevolle ervaringen op te doen in het werken met creatieve materialen.